Opus Mixtum VI. (2020)

A CentrArt Művészettörténészek Új Műhelye Egyesület az NKA Építőművészet Kollégiuma támogatásának (pályázati azonosító: 101108/00359) köszönhetően nagy sikerrel rendezte meg a Fiatal Művészettörténészek VI. konferenciáját Esztergomban, 2017. október 27. és 29. között. Az esemény a kétévente, magyarországi és erdélyi helyszíneken felváltva megrendezésre kerülő konferenciasorozatnak hatodik állomása volt. A konferenciasorozat mindenkori koncepcióját követve az esemény a fiatal, pályakezdő művészettörténészeknek teremtett lehetőséget aktuális és lezárult kutatásaik, illetve friss kutatási eredményeik értő szakmai közönség előtt történő bemutatására. Az összesen 40 előadás egyetemi szakdolgozatok, disszertációk, folyamatban lévő projektek vagy ösztöndíjas kutatómunkák eredményeit reprezentálta.

Már hagyomány, hogy a CentrArt Egyesület konferenciakötet formájában megjelenteti a konferencián elhangzott előadások válogatását. Az eddigi nyomtatott formátummal szemben az Egyesület jelen alkalommal az online, e-book formátumban való megjelentetés mellett döntött. Így a konferencia előadásainak válogatásából készült kötet az Egyesület több éves múltra visszatekintő, Opus Mixtum című internetes évkönyvének idei kiadását tölti meg gazdag tartalommal.

Az elkészült kötet a konferencián elhangzott előadások reprezentatív válogatását nyújtja, hiszen tükrözi azt a sokszínűséget, ami az eseményt is jellemezte. Az egyes tanulmányok a középkortól napjainkig lefedik az évszázadokat, művészeti ágakat és stílusokat. Külön kiemelendő, hogy a kötet korábban nem, vagy csak kismértékben kutatott témákat is közöl, de már sokszor tárgyalt életművek vagy kérdéskörök is feltűnnek új megvilágításban, sőt, egyes szerzők korábban alapvetésnek vélt tudományos állításokat is újragondolnak. A kötet szakmai színvonalát és minőségét a szakma jeles képviselői közül felkért szakmai lektorok biztosították – köztük egyetemi tanárok, muzeológusok és elismert kutatók: Bakos Katalin, Baldavári Eszter, Bizzer István, Faludy Judit, Ferkai András, Gyetvainé Balogh Ágnes, Katona Júlia, Kopócsy Anna, Kovács Dániel, Kovács Imre, Marótzy Katalin, Németh István, Ritoók Pál, Szakács Béla Zsolt, Székely Márton, Tóth Károly. A szerkesztők saját szakterületüknek megfelelően szintén végeztek szaklektori munkát.

Az évkönyv olvasásához kattintson ide

 Az évkönyv letöltéséhez kattintson ide
(PDF-formátum, 63 MB)