Efemer Építészet Közép-Kelet Európában a 19. és 20. században

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete és a CentrArt Egyesület nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten 2013. november 28-29-én az efemer építészet témakörében Ephemeral Architecture in Central-Eastern Europe in the 19th and 20th centuries címmel. A nemzetközi építészettörténeti kutatásban évek óta egyre nagyobb figyelem irányul az ideiglenes építészet, politika, reprezentáció és emlékezet kérdésére, a budapesti rendezvény egyes amerikai, nagy-britanniai és francia események mellett ebbe a tudományos párbeszédbe kívánt bekapcsolódni.

A két napos, angol nyelvű budapesti tanácskozás a téma tizennégy ország harminc kutatójának részvételével zajlott. A nyitott, előzetes regisztrációhoz nem kötött konferenciát a hazai gyakorlatban még ritkaságnak számító módon folyamatosan közvetítettük a weben.  A konferencia hírét számos A konferenciára 65 résztvevő regisztrált, emellett a közvetítést a két nap alatt 62 látogató követte az előadásokat, ilyen módon tehát sikerült meg megduplázni a konferencia nyilvánosságát. Mindemellett több európai egyetemről és intézetből érkeznek érdeklődők az eseményre (Dublin, Trinity College, Berlin, Humboldt-Universität). A hazai bölcsésztudományosság és a művészettörténet nemzetközi beágyazottságát és elismertségét sikerült növelni a konferencia révén.

A konferencia az MTA jelentős anyagi támogatásával valósult meg. Mindemellett a tudományos tanácskozás – nemzetközi jellegéből adódóan – több, nem anyagi támogatást nyújtó szponzort is fel tudott mutatni. A konferencia előadásait tartalmazó kötet kiadására eddig két nemzetközi kiadó jelentkezett (Cambridge Scholars Publishing, Leuven University Press), de a kötet kiadójáról és egyéb részleteiről majd csak 2014 elején fog döntés születni.