FMK II.

2009. november 27–28-án került megrendezésre a CentrArt Egyesület szervezésében a Fiatal Művészettörténészek II. Konferenciája. A rendezvény helyszíne ezúttal Budapest volt: a konferenciának az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti épülete adott otthont. A konferenciasorozat első állomása 2007-ben Kolozsvár volt, ahol a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelvű művészettörténész-képzésének háttérintézményeként működő Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány 2007 őszén rendezte meg a Fiatal Művészettörténészek I. Konferenciáját. A kezdeményezéshez csatlakozott a CentrArt Egyesület, lehetővé téve a konferenciasorozat váltott helyszínen (Kolozsvár–Budapest) történő megvalósítását. A konferencia célja, hogy fiatal művészettörténészek, doktoranduszok, tudományos pályájuk elején álló kutatók számára lehetőséget biztosítson eredményeik bemutatására. Az előadásokon tudományos igényű, új kutatásokat hallhattak a résztvevők.

A konferenciát hosszas szervezés előzte meg. A felhívást nagy érdeklődés követte: sok jelentkezés érkezett. Végül 48 előadó neve került a programba, köztük hat határon túli résztvevőé. Az fiatalok az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet szakos végzős hallgatói, az ELTE művészettörténeti, történeti, irodalomtudományi doktori iskoláinak hallgatói, a Miskolci Egyetem doktorandusza, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem doktoranduszai és különböző intézetek, múzeumok (ELTE, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem, MTA Illyés Gyula Archívum, MTA Zenetudományi Intézet, a firenzei European University Institute, Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat, Szépművészeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, a békéscsabai Jankay Gyűjtemény, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma, a marosvásárhelyi Maros Megyei Múzeum és a Gyulafehérvári Róma Katolikus Érsekség) dolgozói voltak. A konferenciát két naposra terveztük, ezért az előadók nagy száma miatt párhuzamos szekciókat alakítottunk ki.
A konferencia Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánjának köszöntőjével, majd Bibó István művészettörténész megnyitó beszédével vette kezdetét. A rendezvényre korszakmegkötés nélkül jelentkezhettek a fiatal kutatók, ezért a konferencia-előadásokat korszakok szerinti szekciókba osztottuk be (Középkori művészet I-II, Reneszánsz művészet, Barokk művészet I-II-III, 19. századi művészet, Századfordulós művészet, 20. századi művészet I-II, 20-21. századi művészet, 20-21. századi művészet és dizájn). Szekcióelnökök voltak: Szakács Béla Zsolt, Jékely Zsombor, Jernyei Kiss János, Serfőző Szabolcs, Rényi András, Tóth Áron, Rozsnyai József, Révész Emese, Dragon Zoltán, German Kinga és Székely Miklós.
A két napos konferenciát nagy érdeklődés kísérte, a hallgatóság főleg fiatalokból állt, de a szakma elismert képviselői is megtisztelték jelenlétükkel a konferenciát.
A tájékozódásban a konferenciára összeállított füzet segített, mely az előadások rövid absztraktját és az előadók elérhetőségét is tartalmazza – lehetővé téve ezzel a későbbi szakmai kapcsolattartást is.
A konferencia zárásaként Székely Miklós, a CentrArt Egyesület elnöke megköszönte az előadóknak és a hallgatóságnak a részvételt, a Doktoranduszok Országos Szövetségének, az ELTE Rektori Hivatalának és az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat Művészettörténeti Intézeti Képviseletének a támogatást, majd átadta a szót Rényi Andrásnak, az ELTE Művészettörténeti Intézet vezetőjének, aki a konferencia ELTÉ-n való megrendezését lehetővé tette. Végül Kovács Zsolt, a kolozsvári társrendező egyesület, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány elnöke beszélt. Köszönet a rendezvény lebonyolításában, regisztrációban nyújtott segítségéért Mátyók Lillának, Bernát Klárának, Pálóczy Enikőnek, Szender Orsolyának és Vizi Katának.

A rendezvény lehetőséget biztosított a fiatal művészettörténészeknek tudományos eredményeik közzétételére, a hasonló területeket kutatókkal való eszmecserére, szakmai kapcsolatok megalapozására. A konferencia szervezőjeként bízom benne, hogy e fórum alkalmat adott a kutatási tevékenységük elején álló fiatalok bemutatkozására, és felhívja a szakma figyelmét a tehetséges fiatal kutatókra.
Ezt a célt szolgálja az is, hogy a CentrArt Egyesület a konferencián elhangzott előadások kibővített változatát tanulmányok formájában konferenciakötetben kívánja megjelentetni.

Süle Ágnes Katalin
a konferencia szervezője

A programért ide , az előadás absztrakjaiért pedig ide kattintson.

FMKII-1 FMKII-2